MCQs on Auditing (with Answers): A collection

In this post, we have provided a wide range of multiple-choice questions (MCQs) on auditing with answers.

The basic goal of auditing is to confirm the accuracy of books of account prepared by an accountant. It is a well-known phrase that “where the role of an Accountant ends, the audit begins to determine the true and fair picture of such accounts.”

Auditing is done to determine the accuracy and reliability of financial information. The primary function of auditing is to examine books of account with accompanying vouchers and documentation in order to detect and prevent errors and fraud. The auditor must also assess the efficacy of the internal control system in order to determine the scope of the audit work to be performed.

Given below are the MCQs on auditing. You may find both knowledge-based as well as application-based MCQs here.

Auditing MCQs

Q1. Which of the following details are included in an audit notebook?

  1. Matters requiring explanations or clarifications
  2. Details of work done
  3. Information to be used as a reference for future audits
  4. All of the above

Answer: 4. All of the above


Q2. Which amongst the following has a broader scope?

  1. Internal audit
  2. Internal control
  3. Internal check
  4. None of the above

Answer: 2. Internal control


Q3. An internal auditor can operate in the role of ______________.

  1. A temporary employee
  2. A permanent employee
  3. A daily wager
  4. None of the above

Answer: 2. A permanent employee


Q4. What is the main objective of vouching?

  1. To prepare a Balance Sheet
  2. To carry out routine checking
  3. To examine accounting vouchers
  4. To verify the authenticity, accuracy, and authority of all transactions

Answer: 4. To verify the authenticity, accuracy, and authority of all transactions


Q5. Valuation is the basis of which of the following processes?

  1. Vouching
  2. Marketing
  3. Verification
  4. Internal checking

Answer: 3. Verification


Q6. The first auditors in a company are appointed by whom?

  1. Shareholders
  2. Company Law Board
  3. Board of Directors
  4. Central Government

Answer: 3. Board of Directors


Q7. Which of the following best describes a range of checks and controls implemented in a business to ensure its smooth and efficient functioning?

  1. Internal audit
  2. Internal check
  3. Internal control
  4. None of the above

Answer: 3. Internal control


Q8. A voucher is related to:

  1. A cash receipt
  2. A cash payment
  3. A credit transaction
  4. All of the above

Answer: 4. All of the above


Q9. The main objective of an internal check system is to ___________.

  1. Prevent fraud and errors
  2. Detect frauds
  3. Help in auditing in depth
  4. Detect errors

Answer: 1. Prevent frauds and errors


Q10. The internal auditor in a company is appointed by whom?

  1. Shareholders
  2. Management
  3. Statutory bodies
  4. Central Government

Answer: 2. Management


Q11. The process of auditing begins where __________ ends.

  1. Accounting
  2. Inventory valuation
  3. Selling
  4. Purchase and expenditure

Answer: 1. Accounting


Q12. When the work of one clerk is automatically checked by another, it is known as ___________.

  1. Internal audit
  2. Internal check
  3. Internal control
  4. None of the above

Answer: 2. Internal check


Q13. The owners of a corporate entity are referred to as __________________.

  1. Debtors
  2. Shareholders
  3. Debenture holders
  4. None of the above

Answer: 2. Shareholders


Q14. The main objective of investigation is to _______________.

  1. To prevent fraud and errors
  2. To discover fraud and errors
  3. To verify financials
  4. All of the above

Answer: 4. All of the above


Q15. The system of internal control and internal check are _______________.

  1. One and the same
  2. Different from each other
  3. Internal controls include an internal check system
  4. None of the above

Answer: 3. Internal controls include an internal check system

MCQs on auditing continued on next page……

Ruchi Gandhi

The author enjoys to write informational content in the domain of company law and allied laws. She takes interest in doing thorough and analytical research on legal topics. She is a CA along with MBA (Fin) and M. Com.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.